SuntGospodina.net

Cum să fierbi orezul ca să îți iasă ca la restaurant

Orezul poate fi fiert la abur, în apă, în grăsime sau lapte, când se prepară deserturi. Cea mai frecventă modalitate de preparare este cea în apă. Ca regulă generală se pune într-o cantitate de apă rece de două ori mai mare decât cea de orez, apoi se pune la fiert, acoperit. Iată cum se fierbe orezul, pas cu pas.

Orezul se pregătește chiar înainte de a fi consumat. Nu este bine să îl reîncălzești. Cantitatea recomandată pentru o persoană este de 50-60 g. Iată două modalități de preparare a orezului. Tipul de orez se alege în funcție de preparatul final.

Prima metodă (pentru două persoane):

Ingrediente: 125 g orez, ¼ l de apă sau supă de pui, ½ linguriță de sare.

Preparare: se pune apă rece sau supă într-o caserolă. Se dă la foc foarte mic și se lasă la fiert 15 minute, acoperit. Se verifică dacă lichidul a fost absorbit. Dacă a mai rămas, se mai lasă pe foc câteva minte, tot acoperit, până ce se absoarbe tot lichidul. Se amestecă cu o furculiță pentru ca boabele de orez să fie dezlipite, apoi se adaugă sare și piper, după gust.

Dintr-un pumn de orez poti gati feluri de mancare spectaculoase nu numai la gust, dar si la aspect. Asta inseamna ca orezul pe care il vei prezenta pe farfurie trebuie sa fie perfect, cu boabe separate si sa aiba un aspect aerat, nelipicios. Cele mai importante trucuri de care sa tii cont cand gatesti orezul sunt: cantitatea corecta de apa pusa la fiert, caldura medie, o oala cu capac si o perioada de repaos dupa gatire in care umezeala din interiorul oalei se redistribuie uniform in tot orezul.

Pregateste orezul pentru gatit:

Adica spala-l in apa rece pentru a indeparta amidonul in exces (care poate face orezul lipicios) si pentru a indeparta impuritatile. Nu e neaparat nevoie, dar daca folosesti orez mai vechi poti sa il tii la inmuiat in apa timp de 30 de minute. Asta va ajuta boabele de orez sa nu se rupa/sparga in timpul fierberii. Aceasta este, insa, o procedura obisnuita in cazul orezului Basmati pentru ca ajuta bobul de orez sa se umfle. Inainte sa pui orezul la fiert, scurge-l bine.

Proportia ideala ar fi 100g de orez alb cu bob lung la 150ml-160ml apa. Trebuie sa experimentezi putin pentru a vedea cat de bine se potriveste cu fiecare tip de orez in parte. De exemplu, orezul integral are nevoie de mai multa apa, iar cel cu bob mic de mai putina apa. Tine cont de faptul ca mai multa apa va rezulta intr-un orez mai moale si mai lipicios, iar mai putina apa va duce la un orez mai ferm perfect in salate, de pilda.

Un alt element important este oala in care fierbi orezul care trebuie sa aiba un capac potrivit astfel incat aburul format in timpul fierberii sa ramana inauntru. Foloseste un capac de sticla ca sa poti vedea ce se petrece in oala fara sa il ridici si sa pierzi din aburul din interior incetinind procesul de gatire.

Orezul alb are nevoie de 15-25 de minute de gatire, cel integral intre 30 si 40 de minute, iar orezul salbatic chiar si o ora.

Dupa ce s-a teminat de gatit lasa orezul acoperit cu capac pentru cateva minute, apoi amesteca usor in el folosind o furculita pentru a desprinde boabele prinse unele de altele.